Pàgina d'inici > Uncategorized > La premsa decideix

La premsa decideix

El 10 d’Abril serà recordat, per molts, com el dia que Barcelona va tenir la possibilitat de votar a favor o en contra de la independència de Catalunya. A hores d’ara, el resultat de la cita d’avui amb les urnes és una incògnita, com també ho és la participació. Però estarem tots d’acord que, malgrat no ser una consulta oficial, tal esdeveniment hauria de ser prou rellevant com per superar el llindar mediàtic d’aquest diumenge i fer-se un lloc a l’agenda dels mitjans de comunicació. I dic “hauria de ser” perquè, ens agradi o no, això no ha estat així.

Si fem un cop d’ull a les portades dels principals diaris de Catalunya –o, si es vol, de Barcelona–, podem observar ràpidament quin és el tractament que fan de la consulta i, amb ell, el seu posicionament respecte el tema. La Vanguardia, diari de referència a casa nostra, prefereix omplir mitja pàgina de la portada amb una fotografia de les platges de Barcelona –plenes de banyistes– que donar veu a la consulta de la capital catalana. A més a més, el pes de la informació política que recull el diari se l’emporta la crisi del socialisme andalús. No deixa de ser curiós que, en un dia tan agitat per a la política catalana, sigui la política andalusa la que acapari l’atenció mediàtica.

Per altra banda, El Periódico de Catalunya –un diari “una mica de tots”, segons els seus publicistes–, segueix el criteri de La Vanguardia i aposta per silenciar la consulta independentista d’avui amb informacions de política espanyola. Aquest diari barceloní obre amb la cimera econòmica d’Hongria i situa un retrat de Carme Chacón al centre de la seva portada. A la imatge de la ministra de defensa s’hi pot veure de fons un regiment de soldats de l’exèrcit espanyol. Deixo a criteri del lector la seva interpretació. Només vull recordar que aquest diari ja va criticar les consultes sobiranistes el divendres passat. En aquesta ocasió sí que va dedicar-hi tota una portada pòster, però per reafirmar que “així, no”.

Tanmateix, a l’altre extrem hi trobem l’Avui i El Punt –que comparteixen portada– i, sobretot, l’Ara. Aquest diari, que va néixer simbòlicament el 28 de novembre del 2010 –coincidint amb les eleccions al Parlament de Catalunya–, dedica tota una portada pòster a la consulta sobre la independència, amb un “Sí al dret a decidir” que la presideix. Contràriament a El Periódico de Catalunya, durant aquesta setmana l’Ara ha demanat als seus lectors que enviessin fotografies de les consultes celebrades a altres localitats catalanes. D’aquesta manera ha pogut confeccionar una portada que deixa molt clar –si bé implícitament– el seu posicionament.

Amb tot, de la mateixa manera que Barcelona, la premsa també decideix. Decideix quins esdeveniments recull i quins no. Decideix què ha de tenir rellevància mediàtica i què no. I si bé ho hauria de fer mitjançant criteris periodístics, en el cas de la consulta independentista d’avui les raons semblen respondre a lògiques molt diferents.

Arnau Nadeu

Anuncis
 1. Josep
  13/04/2011 a les 20:31

  Quanta raó que tens! Dos bons articles que saben copsar la realitat, el sentiment de molts catalans, la indiferència d’alguns diaris, el pensar d’alguns polítics i la voluntat de construir un país com cal.
  FELICITATS ARNAU!

  • 14/04/2011 a les 01:03

   Moltes gràcies pel comentari! Noves entrades d’aquí ben poc!

 1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: