Pàgina d'inici > Uncategorized > ‘Catalanitis’ basca

‘Catalanitis’ basca

Després d’uns mesos d’absència bloggera, torno a actualitzar el meu racó online per parlar d’una relació històrica, molt estudiada -però massa sovint mal entesa- i d’absoluta actualitat aquests dies: la relació Euskadi-Catalunya. I ho faré fugint de la ciència social, de la política pura, de l’anàlisi plenament meditat. Parlaré, per contra, del que sis dies d’estada a Donostia m’han permès viure, veure i palpar de la realitat basca en relació amb el procés que s’està vivint a Catalunya.

El passat dimarts 16 d’octubre arribava a un hotelet del centre de Donostia (San Sebastián, per altres) per passar uns quants dies a la capital de Guipuzkoa. Sense haver-ho premeditat, la meva arribada coincidia amb l’última setmana de campanya electoral, que va finalitzar amb les eleccions de diumenge 21 i el consegüent triomf del Partit Nacionalista Basc (PNB). Sis dies que em van permetre passejar-me per molts racons de la ciutat, conviure amb una societat basca que es preparava per decidir el seu proper govern i, sobretot, marxar-ne amb algunes lliçons apreses.

La més important, sens dubte, que la relació Euskadi-Catalunya comença a canviar. Si tradicionalment bona part de la societat catalana -sobretot de l’esquerra independentista- s’ha emmirallat en el procés basc amb un sentiment acomplexat, sembla que ara és l’esquerra abertzale la que comença a fixar-se en el que està passant a Catalunya. I no ho dic només per les estelades que onejaven a l’acte final de campanya de Bildu a la plaça de la Constitució -paradoxalment- de Donostia.

La societat catalana ha aconseguit mobilitzar més d’un milió i mig de persones -de totes les edats i tendències polítiques, no només de l’esquerra independentista de sempre- a favor de l’Estat propi. La societat catalana ha aconseguit que la seva llengua, el català, sigui parlat i utilitzat per bona part de la població -unes xifres que, tot i no ser les somiades, estan molt per sobre de les de l’euskara-. La societat catalana ha sabut superar la basquitis crònica que la caracteritzava i centrar-se en el seu propi procés nacional.

Un procés que, com pocs es podien imaginar, ha despertat un sentiment d’expectació i d’enveja sana a Euskadi que difícilment abans havien experimentat els bascos. De la basquitis a la catalanitis, ironitzen alguns. Benvinguts al club, euskaldunak.

Arnau Nadeu

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: