Pàgina d'inici > Uncategorized > Les armes: Europa vs. EUA

Les armes: Europa vs. EUA

La llibertat nord-americana, que dóna al poble la possibilitat de tenir armes, enfront de la prevenció europea, que delega a l’Estat el monopoli de la violència. El model individuocèntric dels Estats Units (a partir d’ara, EUA), sorgit del pensament protestant, enfront del model administratocèntric europeu, que es nodreix de la tradició catòlica. Quin és el millor per garantir la seguretat ciutadana?

De vegades, la millor manera de començar una reflexió és partint d’una reflexió prèvia feta per algú que coneix profundament el tema. Aquest és el cas de la Doctora Roser Martínez, que en el seu article Las armas: el modelo intervencionista europeo frente al modelo norteamericano deixa ben clar que la premissa nord-americana de “més mercat i menys Estat” no és ni molt menys un avenç en termes de seguretat:

Ese modelo comporta más liberalización de armas, menos intervencionismo preventivo y menos policía pública, con el resultado de diez veces más delincuencia que en Europa, diez veces más muertes, cuatro veces más un Estado represivo, como lo demuestra que en España hayan 125 presos por cien mil habitantes i en EEUU asciendan a 500, que equivale a decir que lo que no te gastas en prevención te lo gastas en represión.”

Malgrat oferir sensació de seguretat, les armes són un risc potencial per a qui les posseeix (així com per a la seva família i els seus veïns). Hem de saber que als EUA, el 75% de las víctimes d’armes de foc tenen una arma a casa i moren a mans de familiars o coneguts, sigui per trets intencionats o per accident –també perquè se suïciden–. Amb aquestes dades resulta difícil sostenir la hipòtesi que, amb les armes, només maten els delinqüents.

La premissa “a major número d’armes per a la defensa personal, la societat és més segura” és rotundament falsa. Als EUA, 90 milions de nord-americans van armats, enfront dels 14 milions d’europeus que disposen principalment d’escopetes de caça o tir esportiu. No obstant, als EUA hi ha deu vegades més delinqüència que a Europa i deu vegades més morts:

Si comparamos la cifra sólo de homicidios y no de suicidios en Europa i EEUU (teniendo en cuenta a 280 millones de habitantes en cada uno), la media de homicidios con arma en Europa es de 700 víctimas anualmente, lo que quiere decir que si el Congreso norteamericano estableciera las leyes de prohibición europeas, cada año EEUU salvarían cuatro veces las víctimas equivalentes a las de las Torres Gemelas.”

¿Com podem acostumar-nos a una normalitat d’augment de víctimes per aquestes causes mentre invertim temps i diners en pacificar zones on s’han produït moltes menys víctimes (en relació amb el número d’habitants) que les que es produeixen diàriament als EUA? La veritat és que és curiós observar com, davant d’aquest augment de la violència, la intervenció administrativa i judicial nord-americana encara és menor.

De fet, també és del tot curiós que, després de les massacres europees més destacades dels últims anys, l’administració europea no prohibeixi taxativament la sortida d’armes dels diversos clubs esportius. I és que és evident que, a la pràctica, la llicència d’armes per practicar caça o tir esportiu es converteix en un dret a poder posseir l’arma per a altres usos, segurament poc esportius i més perillosos.

Arnau Nadeu

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: